Logo-LighthouseHub

Χρηματοδοτικές πηγές

Η υλοποίηση μία καινοτόμου ιδέας απαιτεί μία σημαντική κινητοποίηση οικονομικών πόρων προερχόμενων, πολλές φορές εκτός επιχείρησης, από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές. Οι πηγές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές επιτυχημένης μετάβασης για τις επιχειρήσεις. Εδώ παρουσιάζονται μία σειρά από αξιόλογες χρηματοδοτικές πηγές σε Περιφερειακό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και Προσκλήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1. Περιφερειακό Επίπεδο

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία»

Ασκεί αρμοδιότητες διαχείρισης και ελέγχου του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Επιπλέον, καταρτίζει και δημοσιοποιεί Δράσεις / Προσκλήσεις με κύριο γνώμονα την ενίσχυση της Καινοτομίας των επιχειρήσεων των ΜμΕ, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από Ερευνητικούς Φορείς, την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους και την προώθηση δραστηριοτήτων Έρευνας και Τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων Δράσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020) είναι: «Κουπόνια Καινοτομίας για τις ΜμΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας». Ενόψει της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027) παρόμοιες Δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από τον Στόχο Πολιτικής 1 «Παραγωγικός ανταγωνισμός της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ιστοσελίδα: https://www.pepkm.gr/

2. Εθνικό Επίπεδο

Ταμείο Συμμετεχόντων (ή Equifund)

Η υλοποίηση μία καινοτόμου ιδέας απαιτεί μία σημαντική κινητοποίηση οικονομικών πόρων προερχόμενων, πολλές φορές εκτός επιχείρησης, από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές. Οι πηγές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές επιτυχημένης μετάβασης για τις επιχειρήσεις. Εδώ παρουσιάζονται μία σειρά από αξιόλογες χρηματοδοτικές πηγές σε Περιφερειακό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και Προσκλήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται στη φάση της μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) ή / και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (acceleration), οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή δυναμική και δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης.

Αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις ‘startups’ στα πρώτα τους βήματα, με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης

  • Αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Πλατφόρμες Χρηματοδότησης από το Πλήθος (Crowdfunding)

Η χρηματοδότηση από το πλήθος συνιστά έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης, ο οποίος βασίζεται στην οικονομική συνεισφορά του κοινού για την υποστήριξη μίας νέας ή υπάρχουσας επιχειρηματικής ιδέας. Η διαδικασία χρηματοδότησης μίας επιχείρησης ή ενός έργου ΄projectγίνεται εφικτή μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες crowdfunding. Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει μία καμπάνια crowdfunding στην πλατφόρμα της επιλογής του, μέσω της οποίας θα παρουσιάσει και θα προωθήσει την ιδέα του στο κοινό, σε αναζήτηση πιθανών υποστηρικτών. Ενδεικτικά, τέτοιου είδους πλατφόρμες που υποστηρίζουν ελληνικές επιχειρήσεις είναι:

Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων-HeBAN

Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι (ΕΑ) είναι μεμονωμένοι επενδυτές που επενδύουν τα δικά τους χρήματα και προσφέρουν την τεχνογνωσία τους κυρίως σε μικρές ή νεοσύστατες εταιρείες, σεβόμενοι έναν παγκόσμιο κώδικα δεοντολογίας, με την προσδοκία υψηλών αποδόσεων σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Αυτή η πηγή των ιδιωτικών κεφαλαίων, οι επιχειρηματικές δεξιότητες και η δικτύωση έχουν γίνει σημαντικοί παράμετροι έναρξης, λειτουργίας, ανάπτυξης και εξέλιξής των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Το ΗeΒΑΝ είναι ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός φορέας που συστήθηκε για να αντιμετωπίσει το κενό στο ελληνικό οικοσύστημα, της παροχής επαρκούς χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας σε καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις στα πρώιμα στάδιά τους. Μεταξύ άλλων παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους ιδιώτες επενδυτές, υποστήριξης των στόχων του κλάδου των ΕΑ, τη διευκόλυνση της δικτύωσης καθώς και τη διάδοση, της πιο πρόσφατης έρευνας και των βέλτιστων πρακτικών. Για τους επιχειρηματίες και τους φορείς υποστήριξης των start-ups (Θερμοκοιτίδες) το ΗΕΒΑΝ χρησιμεύει ως σημείο πρόσβασης στην αναζήτησή τους για επενδύσεις επόμενου σταδίου καθώς και συνεργάτης σε θέματα δικτύωσης και υποστήριξης.

Ιστοσελίδα: https://www.heban.gr/

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ)

Μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων/ προσκλήσεων που διαθέτει, αποσκοπεί στην [1] στήριξη της επιχειρηματικότητας, [2] τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, [3] την προώθησης της Καινοτομίας, [4] την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, [5] την προώθηση ποιοτικών, στρατηγικών και καινοτόμων έργων, [6] την προσέλκυση κεφαλαίων και την προώθηση επενδύσεων στη Χώρα με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, [7] την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα, [8] τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, [9] την προώθηση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, [10] την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ιστοσελίδα: https://hdbi.gr/

Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)

Αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Ενισχύει τις δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων με έμφαση στην οικονομική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. ιδιαίτερη ώθηση στην Καινοτομία δίνεται μέσα από νέες Δράσεις/Προσκλήσεις και Πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων (ELEVATE GREECE), η ανάπτυξη Κέντρων Ικανότητας (Competence Centres), Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων (Innovation Clusters) κ.ά.

Ιστοσελίδα: https://gsri.gov.gr/

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους Τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΚ)

Αποτελεί ανεξάρτητη και αυτοτελή υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και υπάγεται στο Γενικό/ή Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας. Έχει οριστεί ως Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027) και του προκατόχου του – «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΣΠΑ 2014-2020) – με αρμοδιότητα διαχείρισης πράξεων στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».  Η εν λόγω Δράση αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και της Καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, και δη των ΜμΕ, προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ιστοσελίδα: http://www.eyde-etak.gr/

Elevate Greece

Αποτελεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι το επίσημο μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η πρωτοβουλία ξεκινάει με την ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επίσημη πιστοποίηση από τη ΓΓΕΚ. Κάθε χρόνο, οι καλύτερες επιχειρήσεις, που επιλέγονται μέσω της παρακολούθησης προκαθορισμένων δεικτών, βραβεύονται από τους Επίσημους Υποστηρικτές στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. To Elevate Greece προσφέρει στις νεοφυείς επιχειρήσεις πολλαπλά οφέλη όπως διεθνής προβολή, μέτρα υποστήριξης από την Πολιτεία, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, ευκαιρίες δικτύωσης, ενημερώσεις, θέσεις εργασίας κ.ά.

Ιστοσελίδα: https://elevategreece.gov.gr/el/

3. Ευρωπαϊκό Επίπεδο

HORIZON EUROPE 2021 -2027

Αποτελεί επίσημο Φορέα ενημέρωσης και υποστήριξης ελληνικών οργανισμών για τη συμμετοχή τους στα Προγράμματα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία του HORIZON EUROPE. Ενδεικτικά, παρέχει:

  • Γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης καθώς και διευκρινίσεις για τους κανόνες συμμετοχής
  • Συμβουλευτική υποστήριξη κατά την προετοιμασία πρότασης και συγκεκριμένα για το περιεχόμενο, τη δομή, την κοινοπραξία, τον προϋπολογισμό κ.ά.
  • Υποστήριξη στη συγγραφή προτάσεων, τόσο στο αρχικό στάδιο όσο και πριν την υποβολή (pre-screening), βάσει των απαιτήσεων των δράσεων του εκάστοτε πυλώνα.
  • Υποστήριξη για την αναζήτηση εταίρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργάνωση εκδηλώσεων δικτύωσης και προώθηση αιτημάτων συνεργασίας.

Ιστοσελίδα: https://horizoneurope.gr/

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (European Innovation CouncilEIC)

Περιλαμβάνει τρία (3) Προγράμματα, καθένα από τα οποία προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω Προσκλήσεων ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται μία ιδέα.

Ιστοσελίδα: https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities_en

Ειδική Υπηρεσία INTERREG

Αποτελεί επίσημο Φορέα ενημέρωσης και υποστήριξης ελληνικών οργανισμών. Διαχειρίζεται και παρακολουθεί Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg). Τα Προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν κοινές διασυνοριακές και διακρατικές προκλήσεις, να στηρίξουν συνέργειες μέσω κοινών εταιρικών σχημάτων (μεταξύ Επιχειρήσεων, Δημόσιων Αρχών & Φορέων, Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών κ.ά.) και να εδραιώσουν δυνατές συνεργασίες με γνώμονα την ισόρροπη, οικονομική, κοινωνική και χωρική ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συνεργασίες μπορούν να επιτευχθούν μέσω της υλοποίησης έργων διαφόρων θεματικών αντικειμένων όπως η Καινοτομία, Κυκλική Οικονομία, Προστασία του Περιβάλλοντος, Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα κ.ά.

Ιστοσελίδα: https://interreg.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο