Logo-LighthouseHub

Spora: Το εξειδικευμένο συνεργατικό δίκτυο από τη Θεσσαλονίκη που φέρνει τους αγρότες πιο κοντά

Ρίχνει τον… σπόρο για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα φέρνει πιο κοντά τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και θα τους βοηθά να αποκτούν πρόσβαση σε λύσεις για προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η Spora, ένα εξειδικευμένο συνεργατικό δίκτυο στον χώρο του αγροτικού τομέα, είναι μια διαφορετική start up που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από ενάμιση χρόνο από πέντε διδάκτορες της πληροφορικής, οι οποίοι προήλθαν όλοι από το Εργαστήριο Διαχείρισης Δεδομένων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Η Γεωργία Κούγκα, ο Θοδωρής Τολιόπουλος, ο Χρήστος Μπέλλας, ο Θανάσης Νάσκος και ο Ανδρέας Κοσματόπουλος εντόπισαν ένα έλλειμμα πληροφόρησης στον κλάδο και θέλησαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από τη διαχείριση δεδομένων, εμπνεόμενοι και από πετυχημένα αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού, όπως είναι η αυστραλιανή Farm Business Network, που το 2022 ήταν μία από τις πέντε top start ups στον κόσμο.

Πώς λειτουργεί όμως η Spora; Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να εγγράφονται στο δίκτυο δωρεάν και να ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τον πρωτογενή τομέα, να μιλούν για τα προβλήματά τους και να αναζητούν λύσεις μέσα από τη μεταξύ τους επαφή. Και μπορεί τα προβλήματα να φαίνονται διαφορετικά, όταν ένας αγρότης στην Κρήτη συνομιλεί με έναν αγρότη από τη Μακεδονία, συχνά όμως οι λύσεις είναι κοινές. Στο δίκτυο αυτό θα «κουμπώνει» στη συνέχεια ένα πλέγμα υπηρεσιών και συνεργατών, από συμβούλους και γεωπόνους μέχρι υπηρεσίες εκπαίδευσης, εύρεσης εργασίας, ακόμα και διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Έτσι, μέσα από τον εντοπισμό και την ανάλυση των προβλημάτων θα γίνεται και το σωστό matching με τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι αγρότες για να διευκολύνουν τη δουλειά τους, το οποίο θα πραγματοποιείται με τη χρήση τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων και recommendation αλγορίθμων της Spora.

Παράλληλα, στο δίκτυο η ροή πληροφοριών θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα και ειδήσεις που αφορούν τον αγροτικό τομέα, ενώ θα υπάρχουν στοχευμένες αναρτήσεις που θα σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένοι τύποι καλλιέργειας.

Εντός του 2024 θα αναρτηθούν οι πρώτες υπηρεσίες στην πλατφόρμα της Spora, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία δοκιμών. Γίνονται παράλληλα επαφές τόσο με αγρότες όσο και με εταιρείες που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να αναπτυχθεί το οικοσύστημα της Spora στο σύνολό του.

Στα σχέδια είναι η δικτύωση και στο εξωτερικό με την ένταξη και ξένων αγροτών στο δίκτυο. «Υπάρχουν πολλών κατηγοριών αγρότες με διαφορετικές ανάγκες. Επίσης, δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση. Εμείς θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα εξειδικευμένης ενημέρωσης, αλλά και πρόσβασης σε στοχευμένες υπηρεσίες, που θα είναι όλες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. Πρόκειται για το πρώτο εξειδικευμένο δίκτυο αυτού του είδους στον πρωτογενή κλάδο» λέει στη Voria.gr η Γεωργία Κούγκα, η οποία σπεύδει να υπογραμμίσει το κοινωνικό πρόσημο της Spora, που θέλει να προσφέρει στην κοινωνία και δη την αγροτική.

H start up έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και επιταχυντές επιχειρηματικότητας, όπως το VentureGarden του ACT, τον επιχειρηματικό διαγωνισμό John & Mary Pappajohn Business Plan Award, το Trophy-Τροφή του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, το cluster FEMALE και το Walk του ΑΠΘ, ενώ αυτή την περίοδο συμμετέχει στο πρόγραμμα egg της Eurobank.  

Πηγή: https://www.voria.gr/article/spora-exeidikeymeno-synergatiko-diktyo-apo-ti-thessaloniki-poy-fernei-toys-agrotes-pio

Μετάβαση στο περιεχόμενο