Logo-LighthouseHub

B-THENET: Δωρεάν πλατφόρμα πρακτικών και καινοτομιών για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους

Το B-THENET είναι η πρώτη πλατφόρμα για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους, με στόχο τη συλλογή καλών μελισσοκομικών πρακτικών και καινοτομιών.

Η χρήση οξαλικού οξέος, η αποφυγή δηλητηριάσεων των μελισσών, ο εγκλωβισμός της βασίλισσας για καταπολέμηση του βαρρόα, ο έλεγχος για αμερικανική σηψιγονία και η μεταφορά μελισοσμηνών είναι μερικές μόνο από τις μελισσοκομικές πρακτικές που μπορεί να βρει ένας μελισσοκόμος στη διαδικτυακή πλατφόρμα B-THENET, η οποία έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ομώνυμου ευρωπαϊκού έργου.

Ένα πανευρωπαϊκό καινοτόμο δίκτυο πανεπιστημίων και μελισσοκομικών οργανισμών συνεργάζεται με μελισσοκόμους, ώστε να καταγράψει και να αναλύσει σωστά τις πιο ενδιαφέρουσες, για τους ίδιους, πρακτικές και να τους παρέχει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τη δουλειά τους.

«Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 21 μελισσοκομικές πρακτικές διαθέσιμες σε 15 γλώσσες μέσω μίας πλατφόρμας ανοιχτής σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ το επόμενο διάστημα ο αριθμός των πρακτικών θα φτάσει τις 27», αναφέρει στην «ΥΧ» η διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Φανή Χατζήνα.

Πιο συγκεκριμένα, το B-THENET είναι η πρώτη πλατφόρμα για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους με στόχο τη συλλογή καλών μελισσοκομικών πρακτικών και καινοτομιών, οι οποίες γίνονται αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μελισσοκόμων, συμβούλων και άλλων ενδιαφερομένων. Η προώθηση της συζήτησης και η εναρμόνιση των βέλτιστων μελισσοκομικών πρακτικών στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί από 13 εθνικά κέντρα, καθώς και από τρία διεθνή.

Μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία, το δίκτυο των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θέτει τους μελισσοκόμους στο επίκεντρο. Πιο συγκεκριμένα, «παρέχουμε στους μελισσοκόμους ερωτηματολόγια με ένα φάσμα ερωτήσεων που χωρίζονται σε ενότητες για να επιλέξουν ποιες είναι οι πιο σημαντικές.

Έπειτα, οι φορείς βγάζουν τα αποτελέσματα για τις σημαντικότερες πρακτικές, με βάση τις απαντήσεις των μελισσοκόμων, τις περιγράφουν και τις αναρτούν στην πλατφόρμα στη γλώσσα κάθε χώρας. Στόχος είναι οι μελισσοκόμοι να έχουν μία εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία που θα αναλύει τον τρόπο εφαρμογής ενός σκευάσματος ή μιας πρακτικής, ώστε να αποφύγουν τις λανθασμένες ή μη εμπεριστατωμένες πηγές. Έπειτα, απευθυνόμαστε ξανά στους μελισσοκόμους για να τους ενημερώσουμε ότι η πληροφορία είναι έτοιμη, την οποία μπορούν να αξιολογήσουν σχετικά με το αν είναι μια καλή πρακτική που τους βοηθά ή όχι».

Σεμινάρια εκπαίδευσης

Το έργο, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνει και εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων στις πρακτικές που έχουν καταγραφεί και θεωρούνται χρήσιμες από τους ίδιους. Όπως αναφέρει η κα Χατζήνα, «το επόμενο διάστημα θα κάνουμε εκπαιδεύσεις στην Κίμωλο, τη Χαλκιδική και την Κρήτη, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι οποίες ανακοινώνονται από τους τοπικούς μελισσοκομικούς φορείς».

Εκπαίδευση των εκπαιδευτών

Για να μπορέσουν, όμως, να διαδοθούν η γνώση και η πληροφορία, ακολουθείται ευρέως η πρακτική της «Εκπαίδευσης των εκπαιδευτών», κατά την οποία συγκεκριμένα άτομα λαμβάνουν εκπαίδευση για να εκπαιδεύσουν έπειτα με τη σειρά τους περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έργο B-THENET περιλαμβάνει την εκπαίδευση συγκεκριμένων ανθρώπων για να διαδώσουν συγκεκριμένες μελισσοκομικές πρακτικές. Πιο αναλυτικά, «στην Ελλάδα θα έχουμε 10-12 άτομα, τα οποία θα συνεργαστούν μαζί μας και θα λάβουν την κατάλληλη κατάρτιση στις πρακτικές που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα και έπειτα οι ίδιοι θα εκπαιδεύσουν τους μελισσοκόμους», τονίζει η κα Χατζήνα.

Δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα

Σκοπός των φορέων που συμμετέχουν είναι να καταγράψουν, με τη βοήθεια των μελισσοκόμων, και να αναρτήσουν στην πλατφόρμα συνολικά 90 πρακτικές, οι οποίες θα είναι κατανοητές και θα έχουν αντίκτυπο στη δουλειά του κάθε μελισσοκόμου. Όπως εξηγεί η ίδια, «η πλατφόρμα είναι δωρεάν διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος B-THENET και θα είναι δυναμική, θα συνεχίσει δηλαδή τη λειτουργία της και μετά τη λήξη του προγράμματος».

Πηγή: https://www.ypaithros.gr/b-thenet-dorean-platforma-praktikon-kainotomion-eyropaious-melissokomous/

Μετάβαση στο περιεχόμενο